2011-03-01

Straipsnio nuoroda:

Privatininkai jau okupuoja ir mokyklas (3)

2011 birželio mėn. 06 d. 15:29:14 Perskaitė 797

Savo lėšomis suremontavę mokyklos klases, 110-ties sostinės pirmokėlių tėvai buvo šokiruoti, atsitiktinai sužinoję, kad nuo rugsėjo jų vaikai išgrūdami į gerokai prastesnes patalpas, o į suremontuotąsias atsikrausto... privati internacionalinė mokykla.

Praėjusį penktadienį sostinės Antano Vienuolio pagrindinės mokyklos pradinukų tėvai prarado viltį, kad pavyks išsaugoti savo vaikams saugią ir patogią aplinką mokykloje. Mat Vilniaus savivaldybės administracijos Švietimo departamentas palaimino jų iškėlimą į prastesnes patalpas Senamiesčio vidurinėje mokykloje. Šioje mokykloje vaikai pernai buvo įkurdinti to paties departamento sprendimu, nes A.Vienuolio pagrindinėje mokykloje jiems pritrūko vietos.

Klases nusižiūrėjo privatininkai

Rusakalbėje Senamiesčio vidurinėje mokykloje patalpas nuomojasi ir privati mokykla “VIMS - Vilnius International Meridian School” (VIMS), mokanti savivaldybei solidžią nuomą.

Šį pavasarį A.Vienuolio mokyklos pradinukų tėvai atsitiktinai sužinojo, kad į VIMS ketinama priimti dar kelias dešimtis turkų tautybės mokinių, todėl ši siekia papildomai išsinuomoti patalpų. VIMS vadovams į akį krito būtent tos, kuriose šiuo metu mokosi 5 lietuvių klasės - iš viso 110 vaikų.

“Leisdami vaikus į šią mokyklą, mes savo jėgomis ir savo lėšomis susiremontavome klasę ir tikėjomės, kad ta investicija naudosimės visus ketverius metus, - “Respublikai” sakė vieno iš pirmokų tėtis Algirdas Meškauskas. - O dabar mūsų vaikai iškeldinami į gerokai prastesnes patalpas, kurioms, kad atitiktų elementarias higienos sąlygas, reikia milžiniško remonto”.

Palaikymo nesulaukė

Tėvai nerimauja, kad jų pradinukai keliami į bendrą koridorių su vyresniųjų Vilniaus Senamiesčio vidurinės mokyklos klasių mokiniais. Jie nebeturės atskirų tualetų, be to, priešais klasių langus yra aukštas pylimas su medžiais, todėl teks visą dieną naudoti dirbtinį apšvietimą.

“Mes kreipėmės į miesto savivaldybę, prašydami, kad privačiai mokyklai sąlygos nebūtų gerinamos mūsų vaikų sąskaita, tačiau mus išklausę Švietimo departamento vadovai siūlė tartis tarpusavyje. Nepadėjo ir tėvų kreipimasis į Vilniaus merą Artūrą Zuoką”, - apgailestavo A.Meškauskas. Jis teigė girdėjęs, kad laišką dėl patalpų savivaldybei rašė ir VIMS mokykla.

“Akivaizdu, kad privataus kapitalo mokyklai, kurioje mokosi daug užsieniečių vaikų, miesto valdžia palankesnė nei mūsų, lietuvių vaikams”, - neslėpė apmaudo A.Meškauskas.

Direktoriai pasidalijo patalpas

VIMS direktorius Saimas Sajinas (Saim Sayin), išgirdęs “Respublikos” klausimą apie patalpų dalybas, pasiteisino prastomis lietuvių kalbos žiniomis ir nusiuntė pas savo pavaduotoją Jolantą Riaukienę. Ši patikino, kad mokykla savavališkai patalpų neužima.

“Ir ko tiems A.Vienuolio mokyklos tėveliams skųstis? Normalios tos patalpos, be to, mes jas dar ir suremontuosime...” - teigė J.Riaukienė.

Jai antrino ir Senamiesčio vidurinės mokyklos direktorė Liudmila Isajeva: “Buvo pasirašyta trišalė sutartis tarp mūsų, A.Vienuolio ir “Meridiano” mokyklų, kurioje iškeltos sąlygos, kad patalpos būtų suremontuotos taip, kaip reikalauja tėveliai”.

Tėvų atstovas A.Meškauskas minėtą sutartį palygino su išprievartautos moters sutikimu tekėti už prievartautojo.

“Labai aiškus įpareigojimas atlaisvinti klases, o mums skirtų patalpų remontas nugrūstas į rugpjūčio pabaigą. Jeigu remonto nepadarys, mes pagal sutartį negalėsime nieko reikalauti, nes atsakomybė už jos nevykdymą nenumatyta”.

- Kodėl susidaro toks įspūdis, kad savivaldybė palankiau vertina privačios mokyklos, mokančios už patalpų nuomą, interesus nei savo pačios įsteigtos mokyklos?
- teiravosi “Respublika” savivaldybės administracijos Švietimo departamento Švietimo planavimo ir organizavimo skyriaus vedėjo Juliaus SKESTENIO.

- Ne, nuoma čia niekuo dėta. Bet toje privačioje mokykloje irgi vilniečių vaikai mokosi.

- Kodėl mokykloms, kurios neturi patalpų tinkamam vaikų ugdymui, leidžiama be saiko priimti naujų mokinių?

- Būtent. Įstatymas aiškiai apibrėžia, kad pirmiausia mokykla turi priimti mokinius iš to rajono, kurį aptarnauja. Ir kad direktoriai priiminėja vaikus iš kitur, nėra gerai.

- O privačioms mokykloms tas įstatymas galioja?


- Ne. Bet savivaldos įsteigtoms mokykloms galioja. Tikrai imsimės spręsti šią problemą.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"


__________________________________________________________________________________
____________________________

_________________

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą